Sertizarea este un proces în care un fir este deblancat și lițele de sârmă sunt mai apoi plasate într-un terminal metalic. 

  • Firul este asigurat cu ajutorul unui terminal
  • Terminalul este presat în jurul lițelor pentru a asigura un contact electric bun între terminal și fir.

Sertizarea este procesul în care un fir este fixat permanent la contactul unui conector. Aceasta se face folosind forța mecanică. În general, se pot găsi sertizări în mai multe forme și dimensiuni, dar principiul pe care se bazează este același. Scopul este obținerea celei mai puternice conexiuni mecanice cu cea mai mare conductivitate electrică. Conexiunile mecanice slabe pot duce la fire rupte sau chiar la conexiuni intermitente. Ele pot provoca, de asemenea, funcționarea necorespunzătoare a circuitelor, acumularea de căldură nedorită și chiar incendiul.

electronică / electrotehnică / telecomunicaţii / alte aplicaţii

auto – moto - velo/ maşini-unelte / electrocasnice / altele

jucării / echipamente producţie / alte aplicaţii

Dimensiunile firului

Firele pot avea diferite dimensiuni sau calibre care pot transporta diferite cantități de curent electric. Dimensiunea (în AWG) este reprezentată de un număr, cum ar fi 10 sau 14, urmat de literele AWG, care reprezintă American Wire Gauge.
BIS poate sertiza fire cu dimensiuni cuprinse între 0,35 mm2 și 10 mm2 (AWG7-AWG22), în funcție de cerințele clientului cu privire la produsul final

Tipuri de terminali

Terminalii variază în funcție de tipul de cablu și necesită diferite echipamente de sertizare, precum și matrițele asociate. Miezurile variază nu numai din punct de vedere al tipului de conexiune a terminalilor, cat si din punct de vedere al marimii liței, chiar dacă sunt alineate la standardul American sau la standarul Imperial. Unele dintre cele mai comune tipuri de terminali sunt: BNC, conectori RF, D-sub, militare, telefon, fibră optică, DIN, modular / RJ.

BIS poate sertiza fire pe diverse configurații de terminali, în funcție de specificațiile clientului.

Calitatea Sertizării

Când un terminal este sertizat pe un fir, sunt create micro-conexiuni care permit curentului să treacă prin conexiune. Chiar dacă s-ar părea că o sertizare mai strânsă este mai bună, secțiunea transversală a firului este redusă de terminali prea presați.

Respectând standardele în vigoare (ISO 9001: 2015, dar cu rigurozitatea IATF 16949: 2016) și fiind dedicat principiilor de calitate, BIS asigură clienților un nivel ridicat al calității produselor.

Procesul​

Sertizarea firului este cea mai importantă parte a procesului de sertizare, celelalte părți fiind terminalul și firul. Dimensiunea terminalilor este vastă, universală și poate accepta mai multe dimensiuni ale firului utilizat, care pot fluctua, de asemenea, pe scară largă, în cadrul aceleiași valori nominative. Ca atare, echipamentul de sertizare presează terminalul atât la izolația firului (pentru poziționare), cât și la miezul firului (pentru conducție).

Testarea Sertizării

Metoda cea mai rentabilă pentru a se asigura că procesul rămâne în parametrii optimi este analiza forței de sertizare. Monitorizarea forței de sertizare se poate face în timpul producției. În majoritatea cazurilor, monitoarele pot detecta modificări ale calității sertizării, avertizează operatorul și apoi închid aparatul pentru a preveni repetarea defectelor.
Există câteva teste distructive pe care le folosim pentru a asigura calitatea sertizării:

  • Test de încovoiere: un produs de calitate va putea accepta îndoirea la cel puțin 90 ° în direcții diferite fără a se distruge izolația sau sertizarea .
  • Testarea înălțimii sertizării: Aceasta este măsurată de la suprafața superioară a sertizării pană la suprafata inferioară si furnizează o valoare pentru conexiunea mecanică si electrică. Pentru acest test se utilizează un micrometru, care asigură controlul procesului și o bună măsură a presării terminalilor.
  • Testul de tragere: Testul se efectuează prin atașarea de greutăți suspendate pe fir pentru un minut sau prin utilizarea unui dispozitiv de tragere mecanică.

PASIUNEA PENTRU INOVARE

Succesul nostru viitor depinde de aderarea fără compromis la viziunea noastră și la absoluturile EXCELENTEI!

Close Menu